Μπορεί για τη θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα η ενδεδειγμένη οδός να είναι η φαρμακευτική, αυτό όμως δεν απαγορεύει στον ασθενή να βοηθήσει τον οργανισμό του με τη σωστή διατροφή. Έτσι μια σειρά τροφών μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση των δυσλειτουργιών του θυρεοειδή, ενώ κάποιες άλλες ενδέχεται να λειτουργούν επιβαρυντικά.
Με δεδομένο ότι ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο, η λελογισμένη κατανάλωση ιωδιούχου αλατιού, αλλά και τροφών πλούσιων σε ιώδιο, όπως είναι τα αβγά, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Επίσης τα ψάρια, οι γαρίδες και τα θαλασσινά γενικότερα είναι καλές πηγές ιωδίου.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο ιδιαίτερα σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή, το οποίο επίσης περιέχεται στα κάσιους και στα αμύγδαλα. Γενικά οι ξηροί καρποί είναι πηγή και σεληνίου, ενός ακόμα μετάλλου που έχει ανάγκη ο θυρεοειδής. Η κατανάλωση μοσχαριού και κοτόπουλου επίσης συνιστάται λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο, που είναι απαραίτητος για τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών.
Μεταξύ των τροφών που ωφελούν τον θυρεοειδή βρίσκονται και αυτές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, οι τομάτες και οι πιπεριές.
Τροφές-εχθροί του θυρεοειδή
Όσο για τις τροφές που δεν είναι «σύμμαχοι» των ασθενών απέναντι στις θυρεοειδοπάθειες, είναι αυτές που περιέχουν γλουτένη, ενώ και η κατανάλωση σόγιας μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία τον θυρεοειδή. Επίσης τροφές με βρογχοκηλογόνες ουσίες, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και η λαχανίδα (kale), η οποία περιορίζει την ποσότητα ιωδίου που φτάνει στον θυρεοειδή, καλό είναι να αποφεύγονται.
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, ειδικά στις περιπτώσεις που ο θυρεοειδής είναι νωθρός, άρα οι καύσεις δεν είναι αρκετές, μεταφράζεται σε προσθήκη κιλών, αλλά και σε μια σειρά αρνητικών συνεπειών για τον οργανισμό.
Τα λιπαρά επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς στην παραγωγή επαρκούς ορμόνης, γι’ αυτό και καλό είναι να αποφεύγονται μαργαρίνες, λιπαρά κρέατα και μαγιονέζες, αλλά και το τηγάνισμα. Ο οργανισμός βέβαια χρειάζεται τα καλά λιπαρά, όπως είναι τα ωμέγα-3, τα οποία βρίσκουμε στα ψάρια. Βλαβερό για τον θυρεοειδή μπορεί να αποδειχθεί και το αλκοόλ.