Η χειρουργική του θυρεοειδούς
Τι είναι θυρεοειδής αδένας;
Ο θυρεοειδής αδένας, ο οποίος βρίσκεται πάνω στην τραχεία, είναι ο μεγαλύτερους ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου οργανισμού και βρίσκεται στην πρόσθια τραχηλική χώρα. Έχει σχήμα πεταλούδας και αποτελείται από δύο πλάγιους λοβούς οι οποίοι συνδέονται με τον ισθμό.
Η έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα είναι βαρύνουσας σημασίας για πάρα πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Η παραμικρή δυσλειτουργία προκαλεί σειρά προβλημάτων. Η διαταραχή των ορμονών απορυθμίζει τον μεταβολισμό των κυττάρων μας, με δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία της καρδιάς, την κυκλοφορία του αίματος, τις καύσεις, τη λειτουργία του εντέρου, την ανάπτυξη του σκελετού, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τον κύκλο και τη γονιμότητα της γυναίκας κά.
Η υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών καλείται υπερθυρεοειδισμός.Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν νευρικότητα, ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία, μυϊκή αδυναμία, διάρροιες, κόπωση, απώλεια βάρους, απώλεια κιλών και μη ανοχή στην θερμοκρασία.
Η μη παραγωγή ικανοποιητικής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών ονομάζεται υποθυρεοειδισμός και τα χειρότερα συμπτώματα της είναι η νωθρότητα, πτώση ενέργειας, αύξηση βάρους, κατάθλιψη, απώλεια τριχών και νυχιών.
Η χειρουργική του θυρεοειδούς
Η χειρουργική του θυρεοειδούς απαιτεί γενική αναισθησία. Η τομή είναι συνήθως μικρή, λίγο πάνω από τις κλείδες στον τράχηλο και πάνω σε μία φυσική πτυχή του δέρματος για να μην έχουμε εμφανή μετεγχειρητική ουλή. Συνήθως αφαιρείται όλος ο θυρεοειδής (ολική θυρεοειδεκτομή), ενώ πιο σπάνια αφαιρείται ο ένας λοβός (λοβεκτομή).
Αναλόγως της πάθησης (κακοήθεια) συναφαιρούνται και λεμφαδένες του τραχήλου, ώστε να εκριζώσουμε όλα τα πιθανά καρκινικά κύτταρα.
Σε πολύ γενικές γραμμές, ολική θυρεοειδική εκτομή εκτελείται όταν έχουμε πολύ διογκωμένο αδένα (μεγάλη βρογχοκήλη), ύποπτους όζους και στους δύο λοβούς, κακοήθεια κ.λπ. Λοβέκτομή συστήνεται όταν έχουμε όζους έναν ή περισσότερους περιορισμένους στον ένα λοβό.
Η συνήθης νοσηλεία είναι μιας ημέρας, και ο ασθενής με ασφάλεια μπορεί να εξέλθει την επόμενη ημέρα. Μετεγχειρητικά παρακολουθούμε τα επίπεδα ασβεστίου γιατί πιθανόν κατά την εγχείρηση να επηρεάσθηκε προσωρινά η λειτουργία των παραθυρεοειδών, που είναι υπεύθυνη για τον μεταβολισμό του ασβεστίου.
Μετεγχειρητικά, ο πόνος είναι εύκολα ελεγχόμενος και μπορεί για λίγο καιρό να έχουμε μία προσωρινή βραχνάδα ή λίγο πόνο στο λαιμό.
Γενικά όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών που με την σωστή προεγχειρητική διάγνωση και την εγχειρητική διαδικασία περιορίζεται κατά πολύ.